logo_stars
Winkels
BE
Drapeau France France
Drapeau Belgique Belgique
Bandera de España España
Flagge von Deutschland Deutschland
Vlag van Nederland Nederland
Flag of England English
0
Uw mand
Onze gidsen Om goed te kiezen
Gidsen kopen

Hoe kies je je studiomicrofoon?

De microfoon is onmisbaar in je Home Studio als je van plan bent om zang of instrumenten op te nemen. Er zijn echter veel verschillende modellen en voor specifieke toepassingen. We zullen de kenmerken van de verschillende soorten microfoons en hun gebruik in detail beschrijven om uw keuze voor uw eerste aankoop te vergemakkelijken.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

Er zijn verschillende soorten studiomicrofoons en ze hebben allemaal een gemeenschappelijke set functies. Bij het kiezen van je microfoon zal het belangrijk zijn om hiermee rekening te houden om je ideale studiomicrofoon te kiezen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken om te weten:

Directiviteit

De richtingsgevoeligheid van een microfoon bepaalt de richting waarin de microfoon het beste geluid oppikt. Merk op dat er geen directiviteit beter is dan een andere, ze hebben elk hun bijzonderheden aangepast aan de behoefte. Er zijn 3 hoofdcategorieën:

-Omnidirectionele directiviteit: het geluid wordt gelijkmatig opgevangen, ongeacht de oorsprong (voor, achter, onder, boven of opzij, mits op dezelfde afstand natuurlijk). Wees echter voorzichtig, op sommige modellen van omnidirectionele microfoons hebben ze de neiging om het signaal bij hoge frequenties niet gelijk op te pikken.

-Unidirectionele directiviteit: de unidirectionele richtmicrofoon pikt alleen het geluid op dat van voren komt, exclusief het geluid dat van opzij en van achteren komt. Er zijn verschillende soorten polaire patronen: cardioïde, supercardioïde en hypercardioïde. Ze lijken min of meer op elkaar, met verschillende gevoeligheden voor geluidsbronnen die uit andere richtingen komen.

-Bidirectionele directiviteit: Geluid wordt opgepikt van de voor- en achterkant van de microfoon. Het zal geluiden die van de zijkanten komen afwijzen. Dit is een praktische directiviteit voor interviews of opnames van twee stemmen tegelijk.

Membraan

Het is direct gerelateerd aan de frequentierespons van de microfoon. Hoe groter het membraan, hoe meer het lage frequenties met een goede definitie zal opvangen. Er zal een onderscheid worden gemaakt tussen grootmembraanmicrofoons, die vaak worden gebruikt voor het opnemen van zang of akoestische instrumenten, en kleinmembraanmicrofoons, die over het algemeen worden gebruikt voor nauwkeurigere opnames zoals piano, koren of drums (kleinmembraanmicrofoons worden aanbevolen voor transiënten ).

Frequentieresponscurve (of bandbreedte)

Net als bij monitorluidsprekers of studiokoptelefoons, zal de bandbreedte van de microfoon u vertellen hoe deze zich zal gedragen bij het vastleggen en herstellen van frequenties. Om zo getrouw mogelijk te zijn, moet deze curve zo lineair en breed mogelijk zijn.

Voeding

Afhankelijk van het type microfoon heb je mogelijk een voeding nodig om deze goed te laten werken. "Dynamische" microfoons hebben het niet nodig. Studio-condensatormicrofoons hebben zogenaamde "fantoom"-voeding (+48V) of een externe voeding nodig. De meeste geluidskaarten en/of mixers beschikken over deze technologie.

MIC-TYPEN

Er zijn veel verschillende soorten microfoons, maar er zijn verschillende brede hoofdcategorieën die kunnen worden opgesplitst.

Dynamische microfoon

Dynamische microfoons zijn op zich niet de perfecte microfoons voor opnames. Hun geluid is inderdaad minder gedetailleerd, minder nauwkeurig dan condensator- of lintmicrofoons. Bovendien zijn het krachtige hulpmiddelen voor het opnemen van drumgeluiden of zelfs gitaarversterkers. Deze microfoons zijn over het algemeen minder duur dan andere. Als je een beginner bent en je thuisstudio geen akoestische installatie heeft, zullen ze erg handig zijn vanwege hun lage gevoeligheid om parasitaire ruis in je kamer te voorkomen.

Condensatormicrofoon (ook wel condensatormicrofoon genoemd)

Condensatormicrofoons zijn dankzij hun gedetailleerde, nauwkeurige en aangename geluid de meest voorkomende in thuisstudio's en professionele studio's. Condensatormicrofoons moeten elektrisch worden gevoed door "fantoomvoeding". Deze voeding vind je direct op je geluidskaart of op een microfoonvoorversterker. Er zijn 3 categorieën condensatormicrofoons: grootmembraan, kleinmembraan, buis. Ze hebben elk hun bijzonderheden die we in detail zullen beschrijven in onze gids over microfoons. De prijzen zijn zeer gevarieerd, je kunt er een krijgen voor minder dan 100€, maar ook voor meer dan 10.000€.

Lint microfoon

Ribbon microfoons zijn niets anders dan dynamische microfoons met een specifieke constructie, wat ze zo bijzonder maakt. Deze microfoons hebben een dun aluminium lint dat tussen twee magneten is geplaatst. Lintmicrofoons reconstrueren harmonischen en dynamische variaties perfect. Het zal nodig zijn om voorzichtig met deze microfoons om te gaan, omdat ze uiterst kwetsbaar zijn!

Micro naar USB

Deze categorie microfoons is best bijzonder. Ze kunnen dynamisch zijn, of met condensatoren, maar het audiosignaal (analoog) wordt direct omgezet in een digitaal signaal. USB-microfoons zijn momenteel erg populair met de massale komst van podcasters/streamers. Inderdaad, met deze microfoons hoef je ze alleen maar op je computer aan te sluiten, via een USB-aansluiting, en je bent klaar.

Welke microfoon voor welke behoefte?

Het is heel moeilijk om afzonderlijke categorieën microfoons te maken, omdat er zoveel soorten, kenmerken en verschillende toepassingen zijn. Het is duidelijk dat voor de meeste mensen de microfoon wordt gebruikt om een stem op te nemen. Dit klopt niet, een microfoon wordt voornamelijk gebruikt om elk type geluidssignaal op te nemen: stemmen, sferen, instrumenten... We gaan nu definiëren welke microfoons over het algemeen worden gebruikt voor elke opnamesituatie.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je geschikte studiomicrofoon te kiezen. Het is duidelijk dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u misschien nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw microfoons. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of per telefoon 01 81 930 900.