Hoe richt je je eerste Home Studio in?
Wil je aan de slag met muziekproductie, stem- en instrumentopname zonder een studio te hoeven huren? Hoog tijd dus om eens na te denken over het bouwen van een Home Studio aangepast aan jouw wensen!
Er is natuurlijk geen perfecte opstelling, want elke Home Studio hangt af van wat je ermee wilt doen, of je nu een beatmaker, componist, arrangeur, band of soloartiest bent.
Door middel van deze gids zullen we alle hoofdelementen van een eenvoudige en standaard Home Studio-configuratie bestuderen om u te helpen en uw keuzes te vergemakkelijken tussen alle apparatuur die op de markt verkrijgbaar is.
Definitie en samenstelling van een standaard thuisstudio
Een "Home Studio" is een kleine opname- en mixstudio voor amateurs of professionals. Het bestaat uit een reeks elementen die zijn afgeleid van computerondersteunde muziek (MAO) om muziek en geluiden op te nemen, te creëren, te verwerken of te mixen. Met je thuisstudio kun je audio- of MIDI-signalen beheren met behulp van een computer, een geluidskaart, een luistersysteem (monitoring) en optionele randapparatuur zoals een microfoon, een masterkeyboard, een instrument (elektronisch of akoestisch) of zelfs een mixer. We zullen deze essentiële elementen voor de bouw van een Home Studio gedetailleerd beschrijven.
Een computer
Uw computer wordt het middelpunt van uw Home Studio! Het is daarom essentieel om over een krachtige computer te beschikken. De kracht en snelheid zijn afhankelijk van het moederbord en de processor. Hoe beter je processor, hoe meer je taken tegelijkertijd en snel kunt uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld meerdere virtuele instrumenten tegelijkertijd openen. De RAM (of RAM) van uw computer zal ook een essentiële factor zijn. Hoe hoger het is, hoe vloeiender uw computer zal zijn. Het is raadzaam om uw RAM te upgraden naar het maximum (zorg ervoor dat u het maximaal mogelijke aantal dat uw computer kan accepteren niet overschrijdt). Tot slot raden we je aan om voor een SSD harde schijf te gaan, met een grote capaciteit (minimaal 500GB) om al je samples en je projecten/songs op te kunnen slaan. Dit harddisk formaat is veel sneller en geeft je in een mum van tijd toegang tot je samples via je audiosoftware. De externe harde schijf kan een back-up oplossing zijn voor het opslaan van je samples als je al een computer hebt die niet is uitgerust met een SSD harde schijf. Dit kan ook worden gebruikt als back-up (het wordt zelfs aanbevolen) voor je meesterwerken, voor het geval je harde schijf het begeeft.
Let op, 2 grote besturingssystemen delen de markt:Appel&ramen! U moet meer te weten komen over de software en producten die u wilt aanschaffen, omdat sommige niet werken op de 2 systemen. Logic Pro-software werkt bijvoorbeeld alleen op Mac.
kleine tip: om bugs tijdens het maken of mixen van uw muziek te voorkomen, gebruikt u bij voorkeur geen andere programma's op de achtergrond waardoor u stroom zou verliezen (internet, games, weergave van meerdere vensters enz.) omdat de muzieksoftware veel vraagt van middelen!
software voor het maken van muziek
Software voor het maken van muziek (ook wel STAN genoemd voor Digital Audio Workstation of DAW voor Digital Audio Workstation) stelt je in staat om meerdere tracks tegelijk te componeren, op te nemen, te arrangeren, te bewerken en te mixen, zoals een tafelmixing. Van de ene software naar de andere, we zullen min of meer dezelfde bewerkings- en creatiefuncties vinden, maar met verschillende ergonomie, specifiek voor elk. Deze software is zeer compleet en biedt een vrij groot aantal tracks. Ze bevatten ook plug-ins voor effecten en verwerking, evenals een grote verzameling samples en VST (plug-ins voor effecten en virtuele instrumenten). Natuurlijk kunt u uw eigen samples en andere VST's importeren (mits deze duidelijk compatibel zijn met uw DAW).
De meest gebruikte DAW's
Elke software heeft zijn bijzonderheden, we raden u aan om uw behoeften en uw niveau te targeten om u niet te vergissen. Er zijn veel tutorials en video's beschikbaar op internet, neem even de tijd om te kiezen. Sommige software is ook gratis beschikbaar tijdens een proefperiode of via een vereenvoudigde versie van de software. Dit kan de oplossing zijn om te kijken of de ergonomie van de software bij je past.
Een audio-interface (of geluidskaart)
Een audio-interface (ook wel geluidskaart genoemd) zet voornamelijk analoge signalen om in digitale signalen, of andersom. Het zal bijvoorbeeld uw stemopname omzetten in een digitaal bestand, leesbaar door de computer, of zelfs uw digitale audiobestanden afspelen op een paar luidsprekers. In principe hebben alle computers een interne geluidskaart. Een speciale geluidskaart (vaak extern) biedt u echter veel voordelen, zoals de kwaliteit van de conversie van analoog naar digitaal, een groter aantal XLR-, Jack-, SPDIF- of andere aansluitingen, waardoor u externe instrumenten, microfoons, hoofdtelefoons kunt aansluiten , enz.
De keuze van uw geluidskaart wordt voornamelijk gemaakt op basis van:
- de kwaliteit van de converters: dit bepaalt de kwaliteit van uw opnamen
- de kwaliteit van de voorversterkers (voor een microfoon of een instrument)
- het aantal in- en uitgangen (voor je speakers, koptelefoon, etc.)
- het type verbinding (USB, USB-C, Thunderbolt enz.)
Er zijn nogal wat instapgeluidskaarten die qua prijs/kwaliteit verhouding echt geschikt zijn en die ideaal zullen zijn om low-budget Home Studio's te creëren.
Voorbeelden van audio-interfaces op instapniveau
/Een luistersysteem (Monitoring)
Om je muziek te maken, heb je natuurlijk minstens één luistersysteem nodig: een koptelefoon of luidsprekers. Het wordt aanbevolen om een van elk te hebben om je tracks/mixen te kunnen vergelijken met 2 verschillende toneelstukken.
STUDIO HELM
Voor het mixen en het opnemen van geluid heb je een studiokoptelefoon nodig. HiFi-koptelefoons verschillen van studiokoptelefoons omdat deze laatste een veel nauwkeuriger en beter geluid bieden (minder flatterend, neutraler) om je muziek te analyseren. Er zijn twee soorten studiokoptelefoons: gesloten koptelefoons en open (soms halfopen) koptelefoons. Gesloten koptelefoons worden over het algemeen gebruikt voor het opnemen van stemmen of instrumenten (hierdoor hoor je de repisse van de koptelefoon niet in de geluidsopname) en open koptelefoons voor mixen (biedt een meer natuurlijke, luchtige luisterervaring).
We raden je echter niet aan om je muziek uitsluitend met een koptelefoon te mixen, want zelfs met een geweldige koptelefoon kan de geluidsuitvoer misleidend zijn en verschillen van luisteren via luidsprekers. Neem dus af en toe een pauze en luister naar wat je muziek waard is op een paar goede speakers.
Voorbeelden van studiokoptelefoons
MONITORING KAST
De headset wordt snel vermoeiend en pijnlijk tijdens lange sessies. Produceren met een paar monitormonitoren is leuker. De monitoringspeakers leveren een nauwkeurig geluid, verondersteld trouw te zijn aan het onbewerkte geluid aan het begin van de keten en daarom bedoeld om aan te werken, te knippen. Voor je thuisstudio zal je je keuze moeten richten op zeer lineaire speakers, dat wil zeggen met een goede balans tussen bas, midrange en treble. Dankzij deze geluidsbalans kunt u elk detail in uw muziek horen en waarnemen, zodat u de perfecte mix kunt bereiken. Er zijn verschillende maten monitoringspeakers, dus je zult de ruimte van je toekomstige Home Studio dienovereenkomstig moeten kiezen.
Voorbeelden van studiomonitoren
Een MIDI-besturingsoppervlak (of hoofdtoetsenbord)
Om verschillende elementen van je thuisstudio (software, synthesizers) te bedienen, heb je een MIDI-bedieningsoppervlak nodig. Dit bestaat in verschillende vormen, afhankelijk van de behoeften. De meest voorkomende vormen zijn het masterkeyboard of de midicontroller met diverse knoppen (pads, knoppen, faders). Bedieningsoppervlakken kunnen (meestal) rechtstreeks via USB op uw computer worden aangesloten, maar u moet mogelijk de 5-pins MIDI-aansluitingen gebruiken om bepaalde instrumenten te bedienen die geen USB-aansluitingen hebben (zoals vintage synthesizers).
LET OP, MIDI-APPARATEN PRODUCEREN GEEN GELUID! HET ZIJN GEEN INSTRUMENTEN!
Ze communiceren simpelweg digitale informatie naar uw software en/of instrument, die op hun beurt geluid produceren.
Een microfoon
Om stemmen of instrumenten zoals akoestische gitaren of je elektrische gitaar op de uitgang van een versterker op te nemen, heb je een microfoon nodig. Voor iemand die er niets vanaf weet, kun je je al snel verloren voelen in het zicht van de grote hoeveelheid keuze.
Dit zijn de 3 soorten microfoons die we het meest in Home Studio vinden: dynamisch, statisch en lint. Dynamische microfoons zijn niet het meest populair voor vocale opnames in de studio, maar kunnen een adequate oplossing zijn, vooral als je niet over het budget en de benodigde akoestiek beschikt. Condensatormicrofoons (ook wel condensatormicrofoons genoemd) en bandmicrofoons zijn meer geschikt voor "professionele" stemopnames. Het zijn deze modellen die in de meeste professionele studio's te vinden zijn.
Er is een ietwat speciale categorie: USB-microfoons. Deze hebben geen extra hardware nodig om functioneel te zijn. U hoeft hem alleen maar via USB op uw computer aan te sluiten en u kunt al beginnen met opnemen.
Ongeacht het type microfoon, ze hebben allemaal gemeenschappelijke kenmerken: richtingsgevoeligheid, diafragmagrootte, frequentierespons zijn de belangrijkste kenmerken. De microfoons zijn gerangschikt volgens hun type capsules, maar ook volgens hun directiviteit, dwz de manier waarop ze het geluid opvangen dat uit verschillende richtingen komt. Er zijn twee hoofdtypen microfoons: omnidirectionele microfoons en directionele microfoons.
Omnidirectionele microfoons vangen geluid uniform op, ongeacht de oorsprong ervan, of ze nu op het onderwerp gericht zijn of er vanaf, mits het zich natuurlijk op dezelfde afstand bevindt. Houd er echter rekening mee dat de beste omnidirectionele microfoonontwerpen de neiging hebben om directioneel te worden bij hoge frequenties, dus geluid van dezelfde intensiteit van achteren zal minder helder klinken dan van voren.
Directionele microfoons zijn ontworpen om geluid van voren op te vangen (en ook van achteren in het geval van bidirectionele modellen), waardoor geluid buiten de as wordt geëlimineerd.De belangrijkste directionele modellen omvatten microfoons, cardioïde, subcardioïde, hypercardioïde en bidirectioneel.
Welke richting kiezen?
Bij de keuze voor een directionele of omnidirectionele microfoon houdt men rekening met het gebruik (opname of geluidsversterking), de akoestische omstandigheden, het benodigde bereik en de gewenste geluidskwaliteit. Directionele microfoons hebben de verdienste dat ze externe ruis elimineren, galm verminderen en de versterking vóór feedback vergroten. Maar in een goede akoestische omgeving kunnen goed geplaatste omnidirectionele microfoons de oorspronkelijke geluidskwaliteit behouden, en hun vlakke respons en gebrek aan nabijheidseffect overtuigen gebruikers vaak.
We zullen de verschillende soorten microfoons en hun specifieke kenmerken in meer detail beschrijven in de gids over microfoons. Hier zijn enkele microfoons op instapniveau die in veel thuisstudio's te vinden zijn.
Voorbeelden van microfoons voor thuisstudio's voor beginners
Vragen?
Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om te beginnen met het bouwen van je eerste Home Studio. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u wellicht nog vragen heeft of aanvullend advies wenst met betrekking tot de keuze van Home Studio apparatuur. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.